Verslag teatstoernooi d.d. 16 augustus 2015

Zondag 16 augustus Teatsen in Raerd.

Voor de onbekenden met deze sport; teatsen is kaatsen met een tennis racket of tennissen op een kaats veld het is maar net hoe je het bekijkt. Er wordt geteatst met een kaatsebal, een rubberen bal met een diameter van ongeveer 6 cm. Dit omdat een kaatsbal te hard is en een tennisbal te zwaar. De spelregels zijn iets aangepast. Het spel is in Wergea bedacht en hier wordt jaarlijks een zelfs wereldkampioenschap gehouden.

Iedereen zou dus mee kunnen doen, excuus ik kan niet kaatsen of niet tennissen gaat dus niet op want het is geen van beide. En wie heeft er nou niet ooit met kaatsebal gespeeld in zijn kinderjaren.

Zondag 16 augustus was het zover in Raerd, gezamenlijk toernooi van de tennis en de kaatsclub. Onder druilerige omstandigheden, lijkt er een beetje bij te horen, kon er gestreden worden om de krans.
8 parturen hadden zich opgegeven, er werd gespeeld in 2 poules waarvan de poule winnaars nog een finale speelden. Er werd fanatiek en serieus gespeeld, al hoewel de lach salvo’s ook regelmatig te horen waren. Vaak zag je alle bordjes aan de telegraaf hangen en bleef het tot aan het laatst toe spannend. Winnaars van de poules waren: Paul Compagne Anton Triemstra en Marion van der Velde en in de andere poule Lieuwe Koldijk, Ymie Nicolai en Foeke Jan Raap.

Publiek had zich verdeeld, de diehards zaten in de regen op het bankje om te gaan genieten van een zinderend finale terwijl de rest zich in de kantine te goed deed aan een drankje. Helaas kon het partuur van Marion het niet bolwerken tegen het partuur van Ymie. De mannelijke teatsers uit het partuur van Marion hadden teveel van hun lichamen gevergd om poulewinnaar te worden en moesten in de finale pas op de plaats doen. Bal keren en bukken en rennen ging iets minder soepel. Toch een verdiende tweede plaats en wel verdiend.

De eer ging dus naar Ymie, Lieuwe en Foeke Jan. Volgend jaar naar de wereldkampioenschappen?

Al met al een geslaagd teatstoernooi, hopen volgend jaar op nog meer deelname nu een ieder weet wat teatsen is moet dit goed komen. En geen excuses immers?

foto teatsen 1foto teatsen 2